Baba-Mama Klub

A művelődési házban évek óta működik Baba-Mama Klub, mely heti rendszerességgel tartja foglalkozásait.
A klubba 3 éves kor alatti gyerekek járnak édesanyjukkal. Az összejöveteleken sokat játszunk, beszélgetünk, kisdedek pedig kis asztalnál ülve rajzolnak, gyurmáznak, gyöngyöt fűznek.

A klubfoglalkozások során a gyerekeknek alkalmuk nyílik a többi gyerekekkel ismerkedni, barátkozni, elősegítve majd az óvodai beilleszkedést. A klub kiemelkedő rendezvénye az Anyatej világnapja alkalmából rendezett ünnepség továbbá a „Mikulásvárás" program.

2008. nyarán a Kazinczy Ferenc Művelődési Házzal közösen egy sikeres pályázat eredménye képen kialakíthattunk egy „Baba-sarkot" az intézmény egyik termében, ahol az anyukák tisztába tehetik ill. megetethetik gyermekeiket. Ezenkívül a pályázati pénzből felújítottuk a foglalkozásainknak helyt adó termet is, így még barátságosabb környezetben tarthatjuk meg foglalkozásainkat.

2017 szeptemberétől új lendületet kapott a pannonhalmi Baba-Mama Klub Pannonhalmán. Változatos programokkal várjuk a kismamákat és a csöppségeket kéthetente csütörtökön 9:30-tól 11:00-ig a Kazinczy Ferenc Művelődési Házban. A teljesség igénye nélkül idézek fel a múlt évben megtartott programokból párat.

Októberben Szanati Erzsébet látogatott el hozzánk, pontosabban a csoport látogatta meg őt a könyvtárban, és hallgatta meg előadását a „Szerethető gyermekkönyvekről”. Az anyukák számos igényes gyermekkönyvvel és zenei CD-vel ismerkedhettek meg, amelyek jelenleg is elérhetőek a Városi Könyvtárban. A babák is nagyon jól érezték magukat, lelkesen lapozgatták a sok szép képeskönyvet.

Novemberben Horváth Vilmos, a pannonhalmi mentőállomás vezetője tartott nálunk csecsemő- és kisgyermek-elsősegély bemutatót. A szülők sok hasznos információval gazdagodtak. Megtudhatták, miként kell ellátni egy kisbabát vész esetén, hiszen teljesen más bánásmódot igényelnek ilyen esetben a csecsemők és a kisgyermekek, mint a felnőttek. A nagy sikerre való tekintettel Horváth Vilmos az idén ismét vendégünk lesz.

Decemberben karácsonyi készülődésként horgolással, varrással és egy meglepetéssel vártuk az érdeklődőket. Kettő darab polifoam játszószőnyeget kapott a klub városunk önkormányzatától. Ezúton is hálásan köszönjük ezt az ajándékot. A csoport működéséhez és a gyermekek egészségvédelmének érdekében elengedhetetlen volt egy ilyen vízlepergető bevonattal rendelkező játszószőnyeg. Könnyen tisztítható, fertőtleníthető, alul alubevonat borítja, szigetel, véd a felfázás ellen, és enyhíti az ütéseket.
E tulajdonságainak köszönhetően a matrac teljes kényelmet és biztonságot nyújt a gyerekeknek játék közben. Így már megfelelő körülményeket tudunk biztosítani a kicsik számára a nyugodt játékhoz.

Januárban egy kötetlen foglalkozással indítottuk az évet, majd tea-délelőttel vártuk az érdeklődőket. Erre az alkalomra már a szomszédos településről is érkeztek vendégek. A gyógyteák pozitív hatásairól hallhattak a megjelentek, majd teakóstolásra is lehetőség nyílt.

A következő hónapban retro mozit (diafilmvetítést) szerveztünk városunk legkisebbjeinek, ahol a Vajas pánkó (orosz népmese), a Csipkerózsika, valamint Bogyó és Babóca történetével ismerkedhettek meg. Ezt a programot azért is tartottuk jó ötletnek, mivel a diafilmvetítés technikájából adódik, hogy a gyerek fel tudja dolgozni a képet, lehetősége van kérdezni, választ kapni és megérteni a filmen látható történéseket, teret adva ezzel a megfelelő szövegértésnek. Bíztatjuk a felnőtteket a diavetítésre, hiszen a gyerekek értékrendjében a szülő által történő felolvasás biztosan felülmúlja a legnagyszerűbb színész teljesítményét.

A programok összeállításakor a szervező csapat gondosan ügyel arra, hogy olyan témával foglalkozzunk, ami mind a baba, mind az anyuka számára hasznos. A jövőben is érdekes, izgalmas ajánlatokkal készülünk.
Az időpontokat minden alkalom előtt közzé tesszük a Pannonhalma város és a Baba-Mama Klub Facebook oldalán, valamint plakátjainkkal a város több pontján is találkozhattok.

Szeretettel várunk minden kedves várandós és kisgyermekes anyukát klubunkban, ahol nem csupán a napi baba-mama teendőkről esik szó, hanem szeretnénk másban is segíteni. Fő célunk továbbra is rávilágítani arra, hogy amikor egy édesanya gyermeket nevel, az élet legnagyszerűbb és legfontosabb feladatát végzi.

 

Ráczné Domonkos Szilvia
Klubvezető