Kézimunka Varázs Kör

A Kézimunka Varázs Kör 2005. október 8-án alakult 5 helyi, kézimunkázást kedvelő asszony jóvoltából. Nekünk, alapító tagoknak az adott ösztönzést a kézimunka további megismertetésére, hogy már kisgyermek korunkban a családban édesanyánk és nagymamánk megkedveltette velünk a kézimunkázást. Kötöttünk, horgoltunk, hímeztünk. Ennek folytatása az iskolában volt. Majd felnőttként egy kézimunka szakkörben fejlesztettük tudásunkat e téren. Megismertük a régi hagyományokat, a népi hímzés kimeríthetetlen gazdagságát, a tájegységek sajátosságait, változatos motívumait és színvilágát.
 

Ez él bennünk, és úgy gondoljuk, hogy ha ezt továbbadjuk kis közösségünknek, a kézimunka megismerése, szeretete, megbecsülése, a szép és igényes munka iránti igény tovább él majd munkáinkban a mindennapi életben. Szakirodalmakban is utána néztünk az elkészítendő munkáknak, hogy minél hitelesebb mintákat, hozzávaló anyagokat és fonalat tudjunk alkalmazni.

A klub vezetését elképzelésekre építettük, mivel nem volt ezen a téren szakmai képzettségünk és gyakorlatunk. Kezdetben kéthetenként majd heti rendszerességgel találkoztunk a helyi Művelődési Házban az érdeklődőkkel. Figyelembe vettük az igényeket, ugyanakkor azt is, hogy milyen alappal és gyakorlattal indulnak a kézimunkázás területén tagjaink. (Volt olyan, aki a legalapvetőbb dolgoktól indult.) Egymásnak is sokat segítettünk, és ezt tesszük folyamatosan.

Folyamatosan törekszünk arra, hogy munkáinkon tükröződjék a népművészet jellege. Ezért felvettük a kapcsolatot egy hiteles szakmai tudással rendelkező személlyel, aki már két alkalommal segítette munkánkat, és a továbbiakban is felajánlotta segítségét. Egyik tagunkat, aki szívesebben varr keresztszemes mintát, a Tokaji Nemzetközi Kézimunka Kiállításon munkájával díjat is nyert.

Csoportunk tagjai mindenféle kézimunka elkészítésére szívesen vállalkoznak. Legelső tevékenységünk a kötés és a horgolás volt. Kötöttünk sálakat, sapkákat, zoknit, párnát, pulóvert. Horgoltunk karácsonyi díszeket, csillagokat, csengőket, angyalkákat. Mellette gondolatban sütöttünk, főztünk az ünnepre. Karácsonyra gyertyát öntöttünk, ami szintén hozzájárult a karácsonyi hangulat kiteljesedéséhez. Megismerkedtünk a virágkötészettel is. Készítettünk ünnepi asztaldíszt karácsonyra, húsvétra, adventi és vendégváró koszorút, fali díszeket. Megismertük a szövés technikáját is, így kis szőnyeget és lábtörlőt is készítettünk. Közben papírvirágot készítettünk hajtogatás, sodrás és ragasztási technikák segítségével.

Ezenkívül különböző típusú gyöngyökből gyöngysort és díszeket készítettünk a gyöngyszövéssel is megismerkedtünk, továbbá dekopázs technikával különböző képeket készítettünk. Az általunk készített munkák tükrözik egyéniségünket is, mindenki igyekszik egyre igényesebb munkát készíteni. Ezek a munkák mindennapjainkat színesebbé varázsolják, szebbé teszi életünket, a szabadidő hasznos eltöltésére ösztönöznek.


Borbély Gizella
Klubvezető