Az alábbi, a települést bemutató cikk és fotómontázs a Kisalföld 2015. június 22-ei számában jelent meg Laczó Balázs tollából.

 

PANNONHALMA - Ilyenek vagyunk: Az apátsági órához igazítják az időt

Az elmúlt években számos lépést tettek annak érdekében, hogy Pannonhalma ne az apátság árnyékában, hanem a fényében virágozzon. A kisvárosnak megvannak a legendái és titkai, amiket mi sem ismertünk.

 

– Rájöttünk, hogy akár háromszor ennyi érdekességet is a plakátra írhatnánk – mondja Ress Anita, a pannonhalmi Tourinform-iroda vezetője.
– Nekem egyik kedves legendám a teherhordó szamáré, amit a tizenkilencedik században állítólag még Kazinczy Ferenc is megnézett. Az apátságba szamárral hordták a vizet és volt egy csacsi, amelyik élelmesen mindig azok közé állt be, amelyikeknek üres volt a puttonyuk – meséli a vezető.

Sok mottót lehetne megfogalmazni Pannonhalmán az 1000 éves apátságról, de talán legbeszédesebben a toronyóra fejezi ki a történelem közelségét.

– A legtöbb lakónak valóban látszik a kertjéből az óra. Sokszor egy adott percben mindenki abbahagyja a kerti munkát és bemegy a házba, amikor fontos program kezdődik. Mi a torony láttán érezzük, hogy hazajöttünk – tette hozzá.

Ress Anita hangsúlyozta, az elmúlt években számos lépést tettek azért, hogy a világörökség ezeréves főapátság és a település komplex egészként éljen a köztudatban. A két éve ősszel megújult Fő tér központi helyszíne egy akkor indult rendezvénynek, az Évszakok Fesztiválnak, amely egész évre színes programokat nyújt. Tavasszal a Retró Majális, nyáron a Szent István-nap, ősszel a Bornap, télen a Város Karácsonya kerül sorra neves fellépőkkel, augusztus 21-én a Bikini lép fel. De régebbi hagyományok is élnek, mint például a vásár, amit mindig a József- és a Márton-naphoz közelebb eső csütörtökön tartottak.

– Mivel hagyományosan csütörtökön volt, az első óra aznap mindig elmaradt az iskolában. Még az én gyerekkoromban is vásárt néztünk ilyenkor, törökmézet ettünk és – amihez a pannonhalmiak ragaszkodnak – fehér habos téli fagyit és kakasos nyalókát – mondja Ress Anita. Változtak az idők, tavaly óta a két vásárt szombaton tartják, mert kevesen értek rá csütörtökön.

Végül nagy becsben tartják azt a nyárfát, amit Farkas Bertalan és Kubaszov űrhajós ültetett országjáró körútja során, a fa a Szent Márton-szobor melletti parkban zöldell.

 

http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/pannonhalma_-_ilyenek_vagyunk_az_apatsagi_orahoz_igazitjak_az_idot/2434858/