KOSÁRFONÓ MŰHELY - értékmentés minden szinten

2013 óta működik kosárfonó műhely a Kazinczy Ferenc Művelődési Házban. A csoport egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A mai műanyagokkal teli világban az emberek örömmel veszik igénybe a természetes anyagból készült dolgokat. Nem hiába élik reneszánszukat a vesszőből készült használati tárgyak: kosarak, tároló edények, demizsonok.

A hosszú évszázadok során a valaha önellátó ember idővel piactermelővé vált. Manapság a kézműipar, az idegenforgalom, a turizmus és a szórakoztató ipar számára készít munkákat. Ennél a mesterségnél viszont elengedhetetlen az ember saját kezű munkája, hiszen a kosárfonást a mai napig nem tudták gépiesíteni.

E mesterség jeles képviselője, emellett a pannonhalmi foglalkozás vezetője, Szabó Imre, aki a kosárfonás őshazájából, Békés városból jött erre a vidékre. Ott tanulta ki a szakmát, amit azóta is hivatásszerűen végez több mint 50 éve. 1996 óta szakmunkásképzéssel is foglalkozik. Próbálja megmenteni e csodás mesterséget a kihalástól. Tudását rendkívüli módon adja át a tanulóknak. A legapróbb fogást, mozdulatot is részletesen elsajátíttatja, így szakismeretét pontos részletességgel tárja elénk. Több mint fél évszázados tapasztalata nagyban megkönnyíti a tanulási folyamatot a csoport számára. Találkozásaink alakalmával mindig arra törekszik, hogy sikerélménnyel gazdagodva fejezzük be az aznapi munkát, s ez kellő motivációt nyújt az újabb és újabb tárgyak megfonásához.

A csoportot – összetételének szempontjából – „patchwork”-nek mondhatjuk: a fiataltól az idősig, a kezdőtől a haladóig mindenki megtalálható köztünk. Jelenleg 8 állandó taggal működünk. Kellemes és hasznos időtöltésnek tartjuk ezt a tevékenységet, hiszen az elkészült kosaraknak funkciójuk van, tartósak és azonnal használhatóak.

Mindig előre beáztatott vesszőt használunk, hiszen a víz hatására az megpuhul, hajlékonyabb lesz és így könnyebb vele a munka. Általában egy kosarat 2-3 óra alatt el tudunk készíteni - természetesen ez nem egy nagyméretű gazdasági kosárra vonatkozik. A többség már nem csupán kerek, hanem ovális és szögletes aljra (fenékre) is tud fonni. Változatos technikákat és szegésfajtákat sajátítunk el és használunk. A fonás különböző módokon variálható, amely szép rajzolatot, textúrát ad a tárgynak, a variációk száma meglehetősen sok. A haladók már az általuk megtervezett dolgok kivitelezésére is képesek. A kész kosarat lehet lakkozni, színezni - kinek mi az igénye. Amit tudni kell, hogy a lakkréteg a tartósságot növeli.

Úgy gondolom, a kosárfonásnak nagy jövője lehet, hiszen a műanyag zacskók ideje – a környezettudatos életmód tekintetében – hamarosan lejár. Jelenleg sajnos elég kevés képviselője van e mesterségnek, ám annak oka lehet, hogy még mindig nem halt ki. Van valami bájos romantika a vesszőből font tárgyakban, ami miatt mindig van rá kereslet. A természetes alapanyagú fonott tárgyak nagyon jól mutatnak, és egy kis természetet varázsolnak a lakásba. A piacra és a boltokba egyre többen járnak fonott kosarakkal, hiszen védi a megvásárolt árut.

Ezek a tárgyak magukban hordozzák a múltat, a természetes anyagokat, a kézimunka tiszteletét, amit meg kell őriznünk az utókornak. Szükséges azonban, hogy minél többen kitanulják ezt a mesterséget, és továbbadják az ősi fogásokat a jövő nemzedékének – hozzájárulva ezzel eme csodás ősi mesterség fennmaradásához. Nem csupán kosarakat fonunk, hanem értéket is mentünk.

Továbbra is szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt keddenként 16.30-19.30 óráig a pannonhalmi művelődési ház aulájában.