FŐTÉR
(volt Piactér, Szabadság tér-Mátyás király utca találkozása)

2013 őszén adták át a város új főterét, mely a régi piactér átépítésével került kialakításra. Remek teret biztosít a pihenésre a kikapcsolódásra vágyóknak. Ezenkívül kitűnő helyszínként szolgál az Évszakok Fesztiválnak, valamint a város egyéb rendezvényeinek. 
Az itt megtalálható Majorsági Látogatóközpont, a Tourinform Iroda és a Magtár kiállító- és rendezvényközpont igazi kisvárosi hangulatot tár elénk.

HEFTER ÜVEGGALÉRIA
(Tóthegy 11/a)

A Hefter Üveggalériába látogatók megismerkedhetnek Hefter László Ferenczy-díjas üvegművész munkásságával, időszaki kiállítások keretében hazai és külföldi képző- és iparművészek munkáival. 
A műteremben megtekinthetik az ólmozott üvegablak-készítés gyakorlatát, betekintést nyerhetnek egy ezeréves kézműves tevékenység műhelytitkaiba.

MINDENKI KERESZTÚTJA
(Szabadság tér-Hunyadi utca kereszteződése)


2014. őszén került átadásra a "Mindenki Keresztútja" alkotás a Kistemplom melletti parkban, a Szent Márton szobor mögött. 
A kálvária magánkezdeményezésből jött létr. Tervezte és készítette  Horváth György helyi keramikus, megvalósításában több lelkes civil is részt vett.

 

HOLOCAUST EMLÉKMŰ ÉS ZSINGAÓGA 
(Szabadság tér)

Az emlékmű a városból és térségéből a II. Világháború alatt elhurcolt zsidók emlékére állíttatta a Karzat Kulturközpont Alapítvány 2004-ben, mely Chesslay György szobrászművész alkotása. Az alkotás a bechrámi zsingaóga kapuját idézi. Mögötte található a XIX. század végén épült ortodox zsinagóga, mely az akkoriban a városban és térségben élő zsidó családok adományaiból építettek. Az épület jelenleg felújítás alatt áll.

KELEMEN KRIZOSZTOM EMLÉKKŐ
(Dózsa György utca 1.)


2001. május 21-én avatták fel az emlékművet az 1950-ben elhunyt Kelemen Krizoszton volt pannonhalmi főapát emlékére, 
aki a II. világháború alatt számos életet mentett meg. 
Az emlékmű a Pándzsa Klub, a főapátság, a helyi önkormányzat, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és magánszemélyek segítségével készült. Az emléktábla bronz domborművét Horváth György helyi keramikus készítette.

MAGTÁR 
(Mátyás király utca elején)


A majorsági épülettel szembeni impozáns emeletes téglaépület, melyet Sajghó Benedek főapát idején, 1783-ban a majorsági pincékből kihordott mesterséges halomra építettek. Régebben nyitott volt, csak későbbiekben falazták be boltíveit az 1800-as évek elején. Jelenleg a Magtár Művészeti Alapítvány tulajdonában van, kik kulturális célra kívánják hasznosítani az épületet.

MAJORSÁGI ÉPÜLETEGYÜTTES 
(Mátyás király utca 1.)


A majorság építését Gencsi Egyed főapát kezdeményezte a 1650-es évkeben az akkor még török hódoltság területén lévő birtokon. Bővítésére 1825-ben került sor. Az idők során több funkciót is ellátott: volt járásbíróság, földhivatal, gyógyszertár és gyógyszerészlakás, később orvosi rendelő, de lakott is a város híres szülötte, Dallos Sándor is. 2013-ban az apátság elkezdte az épületet turisztikai hasznosítását: kávézó, teázó, ajándékbolt, kiállítótér várja a látogatókat.

PÁPAI EMLÉKKERESZT 
(Kisfaludy utca mögött)


II. János Pál pápa 1996-os pannonhalmi látogatásának 10. évfordulója alkalmából állította a helyi Pándzsa Klub Egyesület. A keresztet nemrégiben felújították, ennek köszönhetően ma már egy impozáns, fából készült kettőskereszt hirdeti Pannonhalmán, hogy itt járt a történelmi közelmúlt egyik legjelentősebb és leginkább tisztelt személyisége.

RADNÓTI EMLÉKMŰ
(Arany J. utca, a téglagyár mellett)


A téglagyár területén töltötte utolsó éjszakáját Radnóti Miklós 1944 novemberében. A felépített kemencében őt ábrázolja a fekvő bronzszobor, arcán az erőltetett menet gyötrelmei, az igazságtalan meghurcolás kínjait hirdető vonásokkal. A szobrot 1983-ban Meszlényi János készítette. 2016. végén a lakosság összefogásával felújították, így ismét látogatható az emlémű.

RÓMAI KATOLIKUS TEMPLOM (Kistemplom)
(Váralja 1/a) 


Alapjai XII. századból valók, 1734-ben és 1880-ban átalakították, végleges formáját és stílusát 1960-ban nyerte el. Templom falában lévő márványtáblán az első világháború 110 hősi halottjának neve olvasható. Előtte két kopjafa áll mely az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek állít emléket.

SZENT ISTVÁN DOMBORMŰ 
(Petőfi S. utca 61. - Vasútállomás)


Az 1896-os millenniumra készült el a Győr-Bakonyszentlászló-i vasút, és ekkor megépült a vasútállomás is. Falán egy 1938-ban Zászlós István által készített bronz dombormű fogadja az ideutazót. 
Azt az eseményt ábrázolja, amikor István király Szent Márton hegyéről (Pannonhalmáról) indult Koppány ellen.

SZENT MÁRTON SZOBOR
(Szabadság tér)


A templom melletti kis téren áll, melyet 1997-ben, Szent Márton halálának 1600. évfordulóján szobrot szenteltek. A szobor a pannóniai születésű védőszentet, Tours egykori püspökét ábrázolja. Ez a hely a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal része.

SZENT VINCE ZÁRDA
(Szabadság tér 21.)

XVIII. századi barokk épület, jelenleg óvodaként működik.

SZOBORPARK - történelmi sétány 
(Szabadság tér, Liget)


A város központjában, a Szabadság téren lévő parkban/ligetben található az 1940-ben épült országzászló, melyet Kelemen Krizosztom adományozott a településnek. Tégla talapzaton kovácsoltvas zászlótartó magasodik, csúcsán kereszttel, talapzatán díszes kiképzéssel, rajta felirat: „Isten áldd meg a magyart!". Zászlós István és Schima Bandi iparművészek alkotása. A parkban található még az Árpád-dombormű, a Szent István és Géza fejedelem szobra is.

TEMETŐ
(Rákóczi utca)


A temető mai helyén 1759-ben kezdtek el temetkezni, területét 1865-ben megnövelték. Közepén található az elhunyt plébánosok és vincés nővérek emlékére emeltetett nagykereszt, mely 1876-ban épült. 
A mai temetőt az 1910-es évek eljén egy ott élő koldusról, - aki gyakran egyházi énekeket énekelt és meséket mondott- "Jakab Kati kertjének" is nevezték. Erről a Pannonhalmán született Dallos Sándor író is megemlékezik egyik novellájában. A temető déli részében található a zsidó temető.

VÁROSHÁZA 
(Dózsa György utca 10.)


A volt községháza egyemeletes, szecessziósnak mondható épület, homlokzatán Szent-Márton domborművel. Építése 1910 körülire tehető. Helyén a hajdani Volfinger-féle ház állott, melyet 1879-ben vett meg a hitközség. Hernádi Gyula Kossuth-díjas író is itt töltötte gyermekéveit. Jelenelg a polgármesteri hivatal található az épületben.

SZENT IMRE HERCEG EMLÉKMŰ
(Ilaki erdő)

Az Ilaki erdő Herceg-hegy nevű dombján áll az 1896-ból származó emlékoszlop, melyet Magyarország millenniumakor emeltetett Fehér Ipoly főapát. A legendák szerint 1031-ben Imre herceg egy vadászat alkalmával baleset áldozata lett, egy sebesült vaddisznó tépte szét. Az emlékmű megtekintése kiváló kitérő a túrák kedvelőinek.

MÁRIA-SZOBOR 
(Dózsa György utca 90.)


A talapzaton álló fülkés szobor a Dózsa György utca 90-es számú ház előtt, a Győrság felé vezető út mellett áll. A kápolnás keretbe állított Mária szobor 1914-ből való, melyet a tabáni Szedres területéről 1939-ben helyeztek ide. Helyén a Tóth György által 1831-ben emeltetett kereszt állt.